Менталното здравје предизвик во услови на пандемија со Корона вирус

По повод 10 Октомври-Светски ден на менталното здравје, а во склоп на активностите поврзани со почеток на учебната година во услови на пандемија со Ковид-19 училишниот психолог Фросина Каранфиловска изработи едукативен материјал кој може да биде од корист за учениците и родителите, наставниците и сите учесници вклучени во воспитно-образовниот процес, а е во насока на препознавање на состојби кои се предизвикани од кризата предизвикана со вирусот Ковид 19 и како да си помогнеме во такви ситуации.
Предизвикот е да се работи и учи во услови кои се различни од претходно вообичаениот начин на кој сме навикнати. Потполно се смени начинот на учење и подучување. Ако претходно училната, дружбата и непосредната комуникација беа синоним за воспитно-образовен процес сега имаме домашни услови, дигитални помагала и onlajn комуникација помеѓу наставникот и учениците како и протоколи за уредување на секој аспект од работењето со цел да се заштити здравјето на сите.
Предизвик е да се зачува здравјето во услови кадешто имаме вирус кој се шири многу брзо а воедно е многу заразен. Тоа значи дека сериозно треба да се пристапи на ситуацијата и да се почитуваат мерките за превенција и заштита. Потребно е да се развие свесноста дека во криза може да се појават негативни и непријатни емоции како страв, загриженост и вознемиреност но ако преминат во пролонгирани состојби кои го попречуваат нашето секојдневно функционирање тогаш се разговара со најблиските за психолошката состојба ако и тогаш неможе да се надмине состојбата се бара стручна помош.
Во задачите на стручниот соработник во училиштето е следење и подршка на развојот на учениците. Во услови на учење од далечина ученикот или родителот разговараат со класниот раководител за потребата од разговор со психолог и се договара средба. Средбата може да се реализира преку вибер, а потоа доколку има потреба и во просториите на училиштето со почитување на протоколите за влез и престој во училиштето.

Октомври 2020 година,

Презентацијата можете да ја погледнете во продолжение Менталното здравје предизвик во услови на пандемија

Објавено на 06.10.2020 во Општо

Сподели го текстот

Back to Top