Категорија : Македонски јазик и литература

5 Мај – Денот на македонскиот јазик го донесе третото место на Ева Цветановска за еден од најдобрите есеи

По повод 5 Мај – Денот на македонскиот јазик, Сојузот на просветни работници организираше литературен конкурс на тема „Браќата Миладиновци основоположници на македонската преродба и поборници за својот мајчин јазик“ во кој учествуваа над триесетина ученици од основните и средните училишта од државата. Нашата ученичка Ева Цветановска од II-1 клас, под менторство на професорот по…

Повеќе →

ПАТУВАЊЕ НИЗ ЕВРОПА-ноември 2016

Заедничко дружење на учениците од IV-1 и IV-2 /генерација 2013-2017/ на патувањето низ европските метрополи

Младите новинари на интервју кај директорот

Се наоѓаме во новото средно училиште што се отвори пред 4 години и јас ја имам оваа чест да разговарам токму со вас, директорот на ова училиште. Моето прво прашање е: 1. Какво е задоволството да се биде прв директор на новото отворено училиште? –Благодарам, пред се честa и задоволството е мое што денеска сте…

Повеќе →

Младите новинари на интервју кај психологот

Психологот ја има една од најважните улоги во училиштето, работи со деца и внимава на нивниот психолошки развој. Денеска ќе зборуваме со вас, психологот на СОСУ ,,Илинден’’.  1. Дали од секогаш сте покажувале афинитети кон оваа работа? –  Значи средното училиште што го завршив беше средното медицинско училиште-насока медицинска сетра, професија во која основата е …

Повеќе →

МИО Активност – Сите сме исти

Сите сме исти Во денешно време низ светот владее многу омраза. Муслиманите се гледаат како терористи, афро-американците како насилници. Бездомниците по улиците се незабележани од голем број луѓе. Ако некои поединци од раса, фамилија или религија се терористи, насилници и бездушни, тоа не значи дека сите други околу нив се исти. Секој човек сам себе…

Повеќе →

Back to Top