Категорија : Настани

Презентација на тема „Насилство“ од СВР Скопје

На ден 12.11.2019 претставници од СВР (Сектор за Внатрешни Работи) Скопје беа во посета на нашето училиште. Тие имаа презентација на тема „Насилство“ која ја одржаа пред учениците од I година. Главна тема на презентацијата беше препознавање на насилството, форми и видови на насилство и превенција од насилство. Учениците беа запознаени со самиот поим „Насилство“…

Повеќе →

УСПЕШНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СОСУ „ИЛИНДЕН“ НА 55-от ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР НА МЛАДИТЕ ИСТРАЖУВАЧИ

На овогодинешниот 55-ти Државен натпревар на младите истражувачи кој се одржа во средното стручно училиште „Перо Наков“ во Куманово, учество зедоа 144 средношколци од целата држава. Ова е традиционална манифестација, преку која учениците од средното образование во земјава имаат можност да презентираат научно-истражувачки проекти во повеќе области на природните науки и тоа: Информатика, Дизајн на…

Повеќе →

ROBOMAC Junior 2019

Од оваа година, во рамки на десетиот натпревар Robomac 2019, прв пат се организираше и категорија ROBOMAC Junior. Во оваа категорија учествуваа 36 селектирани ученици од четврта година од средните училишта во Република Македонија меѓу кои беше и нашето училиште со ученикот Благоја Велковски од IV-1. Целта беше да се зголеми интересот за роботиката и…

Повеќе →

УСПЕШНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СОСУ „ИЛИНДЕН“-ИЛИНДЕН НА ДРЖАВНИТЕ НАТПРЕВАРИ НА „НАРОДНА ТЕХНИКА“

На овогодинешните натпревари на млади истражувачи од Р.Македонија-Наука на млади што по 54 пат се одржа во Струмица, СОСУ „Илинден“-Илинден учествуваше со 3 натпреварувачи. Ученикот од IV-1, Кристијан Милошевски со својот проект „ИЗРАБОТКА НА МАКЕТА НА ЦЕПАЛКА ЗА ДРВА“ под менторство на професорот Игор Атанасов го освои 2-то место и се закити со сребрен медал.   На натпреварот земаа учество и…

Повеќе →

Успешно претставување на СОСУ „Илинден“-Илинден на Иновативен камп-Натпревар на средношколци во претриемнички вештини

Нашите ученици од СОСУ „Илинден“-Илинден, Викторија Димитриевска, Наталија Арсовска, Драгана Трајковска, Ива Цветковска и Бојан Трајковски од четврта година, учествуваа на иновативниот камп-Натпревар на средношколци во претриемнички вештини и успешно го претставија своето училиште.Овој натпревар се одржа во Holiday Inn, а беше во организација на Џуниор Ачивмент Македонија која е дел од глобалната мрежа Junior Achievements…

Повеќе →

Учениците на СОСУ „Илинден“ беа дел од воведниот час за кодирање на ФЕИТ

СОСУ „Илинден“ преку учениците Кристијан Милошевски, Антониј Котевски, Јован Стојчев, Стефан Денковиќ и Софија Дачева беше дел од воведниот час за кодирање на ФЕИТ кој се одржа на 06.12.2017. Повеќе од 70 средношколци од 9 училишта, годинава, учествуваа на 4-тиот интернационален настан „Hour of Code“ (Воведен час во кодирање), кој се одржа на Факултетот за електротехника и информациски технологии во…

Повеќе →

Потпишан меморандум за соработка меѓу СОСУ „Илинден“ и ФЕИТ

Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ и Средното општинско стручно училиште „Илинден“ со заеднички активности ќе поттикнуваат создавање квалитетен кадар. Активностите се утврдени со меморандумот за соработка што го потпишаа денеска деканот на ФЕИТ, Димитар Ташковски, директорот на СОСУ „Илинден“, Зоранче Арсовски и  градоначалникот на општина Илинден, Жика Стојановски. Од општина Илинден истакнуваат…

Повеќе →

Предавање на тема: „АГРЕСИВНО ОДНЕСУВАЊЕ“

Извештај од одржано предавање на психологот Елена Бојаџиевска од невладина организација „ХЕРА“-Младински центар „Сакам да знам“ На ден 07.04.2017 година во СОСУ„Илинден“ од Илинден се одржаа едукативни работилница на тема: „Агресивно однесување“ и „Телесно и психичко созревање во адолесценцијата“, за учениците од третта година. Предавањето беше организирано со цел да се укаже на младите адолесценти…

Повеќе →

Посета на А.Д. ОКТА

Учениците од СОСУ „Илинден“-Илинден, од клас  I-1, насока електротехничар за компјутерска техника и автоматика ја посетија компанијата ОКТА АД . Посетата беше предводена од страна на Ирена Богдановска, а истата се одвиваше по следниов редослед: – Кратка обука за основни правила на однесување во ОКТА и безбедносни мерки; – Кратка обука за запознавање со телекомуникациските системи;…

Повеќе →

Освоено уште едно прво место

Средношколската репрезентација на град Скопје во футсал го освои првото место на балканскиот турнир за средношколци кој се одржуваше во Скопје. Во финалето фудбалерите на градот Скопје ја совладаа средношколската екипата во футсал на градот Загреб со резултат од 2:0. Нашето училиште во репрезентацијата на градот Скопје учествуваше со 7 фудбалери, а селектор на оваа…

Повеќе →

Back to Top