Известување од натпреварот Наноматеријали – материјали на иднината

Во периодот од 18 до 22.03.2024 се одржаа регионалните натпревари на средните училишта во организација на Технолошко-металуршкиот факултет при универзитетот Св. Кирил и Методиј. Темата на натпреварот беше Наноматеријали – материјали на иднината и на натпреварот учествуваа средните училишта од државава, меѓу кои и нашето училиште. На натпреварот учествувавме со два тима. Ученичките Зорана Христовска…

Повеќе →

Резултати од регионалниот натпревар по англиски јазик

Во организација на ЕЛТАМ (Асоцијација на наставници по англиски јазик на Македонија) се одржа општински натпревар на средните училишта на кој учествуваа 6 ученика од СОСУ „ИЛИНДЕН“ под менторство на Проф.Ивана Теовска – наставник по англиски јазик. Ученици постигнаа солидни резултати и достојно го претставија училиштето. Честитки за учениците и нивниот ментор. Им посакуваме успех на…

Повеќе →

Реализирани презентации од Ученичка заедница во рамки на развојна цел-Ученички иницијативи

  Ученичка заедница реализираше 4 презентации како дел од активностите кои следеа по спроведено истражување на класен час-Проблеми со кои се соочуваме во секојдневието. Притоа како теми кои беа предложени за обработка беа: Зависности кај тинејџери, Здравје, Вредности и Анксиозност. Учениците поделени во групи изработија презентации и истите беа реализирани на класните часови од страна…

Повеќе →

НАБАВЕНА НОВА ОПРЕМА ЗА РЕАЛИЗИРАЊЕ НА ПОКВАЛИТЕТНА И СОВРЕМЕНА НАСТАВА

Во СОСУ ИЛИНДЕН продолжува инвестирањето од страна на Општина Илинден и Градоначалникот Александар Георгиевски. Се инвестираше во нова и напредна опрема од  електротехничка струка за да се создаде иновативна и стимулативна средина  за учење и стекнување на трајни и одржливи знаења и вештини. Училиштето се опреми со нови индуктивни декади, капацитативни декади,отпорнички декади, мерачи на…

Повеќе →

СРЕЌНА НОВА 2024 ГОДИНА!

Почитувани вработени, ученици, родители/старатели и деловни соработници, СОСУ „Илинден“-Илинден ви ги честита претстојните Новогодишни и Божиќни празници со желби за добро здравје, среќа, љубов и благосостојба. Нека Новата 2024 година ви биде година на уште поголеми успеси!  

Едукативно предавање за ХИВ/СИДА во СОСУ„Илинден“-Илинден

Црвен крст на Р.С. Македонија согласно календарот за одбележување на традиционални активности во периодот од 1 до 7 декември ја одбележува Неделата за борба против ХИВ/СИДА под мотото „Глобална солидарност, заедничка одговорност“. За таа цел на ден 07.12.2023 година од страна на врснички едукатор од Црвен крст се одржа едукативно предавање за ХИВ/СИДА на кое…

Повеќе →

Посета на компанијата Џонсон Мети

Во рамки на потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу СОСУ „Илинден“ и компанијата Џонсон Мети, дел од учениците од четврта година и нивната професорка по практична настава Христина Јовановска беа во посета на компанијата  со цел да се запознаат со работните обврски на вработените во производниот погон. Учениците беа пречекани и предводени од вработените во фирмата.…

Повеќе →

ЗЕЛЕНА ОПШТИНА ИЛИНДЕН

Вработените и  учениците од СОСУ „Илинден“-Илинден и оваа година во рамки на проектот „Зелена Општина Илинден“, организирана од Општина Илинден, активно се вклучија во акцијата за засадување на  садници во атарот на с. Ајватовци.  Паралелно со засадувањето на садниците, се чистеше и природата од пластични шишиња и останати отпадоци. Целта беше да се раззелени и разубави…

Повеќе →

ПОСЕТА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД СОСУ „ИЛИНДЕН“ НА НБРМ

Дел од нашите ученици во рамки на програмата по предметот Бизнис и претприемништво заедно со нивниот професор Билјана П.Митиќ имаа можност да ја посетат Народната банка на Р. Македонија и да ги прошират своите знаења за улогата на Народната банка, кога е основана истата, да дознаат повеќе за функцијата  Гувернер и неговата улога,  да се…

Повеќе →

Учениците од Конструкторската секција изработија Лабораториски извори на напон

Учениците кои се членови на Конструкторската секција во текот на второто полугодие изработуваа Двоен извор на еднонасочен напон кој потоа ќе им користи за тестирање на други електронски склопови. Учениците Тео Цацаноски, Дарко Раневски, Матеј Додевски, Игор Механџиски, Матеј Лазаревски и Иван Трајановски, сите од втора година, под менторство на професорите Слободан Таневски и Васко…

Повеќе →

Back to Top