Презентација на тема „Насилство“ од СВР Скопје

На ден 12.11.2019 претставници од СВР (Сектор за Внатрешни Работи) Скопје беа во посета на нашето училиште. Тие имаа презентација на тема „Насилство“ која ја одржаа пред учениците од I година.

Главна тема на презентацијата беше препознавање на насилството, форми и видови на насилство и превенција од насилство. Учениците беа запознаени со самиот поим „Насилство“ и последиците од него. Предавачите раскажаа за лоши искуства со насилствата во другите училишта. Исто така ја претставија разликата помеѓу физичко и вербално насилство, како и насилство преку интернет така наречено „Cyberbullying“ кое е се позастапено помеѓу младите. Ги одредија границите помеѓу прекршок и кривично дело исто така и казните кои се добиваат за истите.

Cyberbullying или т.н. интернет насилство претставува употребата на интернетот за малтретирање, постирање несакани слики и видеа и упатување навреди кон други луѓе. Интернет насилството може да има многу последици од кои се истакнуваат: обид за самоубиство, психичко растројство, депресија итн.

Учениците заинтересирано поставуваа многубројни прашања. Исто така вешто ги одговараа прашањата поставени од страна на предавачите и беа пофалени за нивната соработка.

Објавено на 12.11.2019 во Настани

Сподели го текстот

Back to Top