Категорија : Настани

Одржан завршен час во компанијата Џонсон Мети

На 10.06.2024 во просториите на Џонсон Мети нашите ученици од дуалните паралелки одржаа завршен час во рамки на проектот за дуално образование. На завршниот час покрај учениците присутни беа претставници од училиштето и од Џонсон Мети. Со компанијата претходно беше потпишан Меморандум за соработка во кој беа предвидени активности за Учење кај работодавач кое се…

Повеќе →

ОБРАЗОВНО РАНДЕВУ 2023 МАССУМ

На образовното рандеву 2023 МАССУМ (Младинска асоцијација на средни стручни училишта во Македонија) кое се одржа на 05.05.2023 во Гостивар, нашите ученици (17) на натпреварите се претставија во следниве категории: – Најдобра екипа во серва – 1 место од 24 екипи (Дамјан Алексовски, Ива Јосифова, Стефан Милчевски и Мила Гроздевска. Ментор – проф. по спорт…

Повеќе →

5 Мај – Денот на македонскиот јазик го донесе третото место на Ева Цветановска за еден од најдобрите есеи

По повод 5 Мај – Денот на македонскиот јазик, Сојузот на просветни работници организираше литературен конкурс на тема „Браќата Миладиновци основоположници на македонската преродба и поборници за својот мајчин јазик“ во кој учествуваа над триесетина ученици од основните и средните училишта од државата. Нашата ученичка Ева Цветановска од II-1 клас, под менторство на професорот по…

Повеќе →

Презентација на тема „Насилство“ од СВР Скопје

На ден 12.11.2019 претставници од СВР (Сектор за Внатрешни Работи) Скопје беа во посета на нашето училиште. Тие имаа презентација на тема „Насилство“ која ја одржаа пред учениците од I година. Главна тема на презентацијата беше препознавање на насилството, форми и видови на насилство и превенција од насилство. Учениците беа запознаени со самиот поим „Насилство“…

Повеќе →

УСПЕШНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СОСУ „ИЛИНДЕН“ НА 55-от ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР НА МЛАДИТЕ ИСТРАЖУВАЧИ

На овогодинешниот 55-ти Државен натпревар на младите истражувачи кој се одржа во средното стручно училиште „Перо Наков“ во Куманово, учество зедоа 144 средношколци од целата држава. Ова е традиционална манифестација, преку која учениците од средното образование во земјава имаат можност да презентираат научно-истражувачки проекти во повеќе области на природните науки и тоа: Информатика, Дизајн на…

Повеќе →

ROBOMAC Junior 2019

Од оваа година, во рамки на десетиот натпревар Robomac 2019, прв пат се организираше и категорија ROBOMAC Junior. Во оваа категорија учествуваа 36 селектирани ученици од четврта година од средните училишта во Република Македонија меѓу кои беше и нашето училиште со ученикот Благоја Велковски од IV-1. Целта беше да се зголеми интересот за роботиката и…

Повеќе →

УСПЕШНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СОСУ „ИЛИНДЕН“-ИЛИНДЕН НА ДРЖАВНИТЕ НАТПРЕВАРИ НА „НАРОДНА ТЕХНИКА“

На овогодинешните натпревари на млади истражувачи од Р.Македонија-Наука на млади што по 54 пат се одржа во Струмица, СОСУ „Илинден“-Илинден учествуваше со 3 натпреварувачи. Ученикот од IV-1, Кристијан Милошевски со својот проект „ИЗРАБОТКА НА МАКЕТА НА ЦЕПАЛКА ЗА ДРВА“ под менторство на професорот Игор Атанасов го освои 2-то место и се закити со сребрен медал.   На натпреварот земаа учество и…

Повеќе →

Успешно претставување на СОСУ „Илинден“-Илинден на Иновативен камп-Натпревар на средношколци во претриемнички вештини

Нашите ученици од СОСУ „Илинден“-Илинден, Викторија Димитриевска, Наталија Арсовска, Драгана Трајковска, Ива Цветковска и Бојан Трајковски од четврта година, учествуваа на иновативниот камп-Натпревар на средношколци во претриемнички вештини и успешно го претставија своето училиште.Овој натпревар се одржа во Holiday Inn, а беше во организација на Џуниор Ачивмент Македонија која е дел од глобалната мрежа Junior Achievements…

Повеќе →

Учениците на СОСУ „Илинден“ беа дел од воведниот час за кодирање на ФЕИТ

СОСУ „Илинден“ преку учениците Кристијан Милошевски, Антониј Котевски, Јован Стојчев, Стефан Денковиќ и Софија Дачева беше дел од воведниот час за кодирање на ФЕИТ кој се одржа на 06.12.2017. Повеќе од 70 средношколци од 9 училишта, годинава, учествуваа на 4-тиот интернационален настан „Hour of Code“ (Воведен час во кодирање), кој се одржа на Факултетот за електротехника и информациски технологии во…

Повеќе →

Потпишан меморандум за соработка меѓу СОСУ „Илинден“ и ФЕИТ

Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ и Средното општинско стручно училиште „Илинден“ со заеднички активности ќе поттикнуваат создавање квалитетен кадар. Активностите се утврдени со меморандумот за соработка што го потпишаа денеска деканот на ФЕИТ, Димитар Ташковски, директорот на СОСУ „Илинден“, Зоранче Арсовски и  градоначалникот на општина Илинден. Од општина Илинден истакнуваат дека со…

Повеќе →

Back to Top